воскресенье, 28 февраля 2016 г.

Брусниця та її здатність лікувати



Брусниця - виростає в лісових зонах Північної півкулі і в тундрі вічнозелений чагарник. Її також можна зустріти в Північній Америці, Монголії, Західній Європі, Східній Азії, Північній Кореї і по всій європейській частині Росії. Найчастіше виростає брусниця в змішаних і ялинових лісах, в сухих сосняках, на сфагнових і торф'яних болотах. Завдяки тому, що у брусниці широка екологічна амплітуда, а особливо, що стосується вологи, то зустріти її можна як на заболочених місцевостях, так і в посушливих районах. Ця рослина дуже вимогливо до світла, тому воліє рости в світлих лісах. Може зустрічатися і в невелике затінення, але там погано цвіте і може не плодоносити.
Брусниця дуже добре переносить морозні безсніжні зими, і поширена на багато вище в горах і північніше, ніж чорниця. Брусниця не вимоглива до складу землі, може виростати на закислення і дуже бідних грунтах. Після часткової вирубці лісів і після несильного пожежі у брусниці поліпшується плодоношення.Опис:Брусниця - це невеликого розміру (від трьох, до двадцяти п'яти сантиметрів заввишки) чагарничок. Наземні стебла рослини відходять від дуже довгого (до вісімнадцяти метрів) залягає не глибше п'ятнадцяти сантиметрів, зеленувато-коричневого, шнуровідних кореневища. Молоді пагони брусниці покриті білуватими волосками.Листя багаторічна, шкіряста, з загорненими краями, еліптичної форми, чергова. Довжина листа може бути від п'яти міліметрів до двох з половиною сантиметрів, а його ширина від трьох міліметрів до півтора сантиметрів. Листки розташовуються на опушених коротеньких черешках. Листки зверху темно-зелені, а з нижньої сторони блідуваті. Нижня частина листя брусниці покрита розсіяними темно-бурими залозками.Квітки рослини размешени на червонуватого кольору, опушених квітконіжках, які в свою чергу зібрані в густу, але коротеньку поникнули кисть на кінцях торішніх гілок. В одній кисті може бути від двох до восьми (у деяких сортів до вісімнадцяти) квіток, які володіють дуже приємним, але слабким запахом. Четирехзубчатая чашечка має червонуваті, округлі зубці, довжина яких близько півтора міліметрів. Дзвонові віночок з чотирма лопатями блідо-рожевого кольору, його довжина може бути трохи більше ніж пів сантиметра. Квітки, які ростуть біля основи пагонів майже в два рази більші за тих, що знаходяться в їх верхній частині. Вісім тичинок знаходяться на волосистих тичинкових нитках, їх пильовики не мають придатків. Стовпчик - видатний з віночка. Цвіте брусниця навесні. Плоди - яскраво-червоні багатосім'яні ягоди діаметром до півтора сантиметра дозрівають на початку осені. Брусниця є микотрофию - харчується, використовуючи гриб, який знаходиться в коренях рослини і утворює мікоризу.Хімічний склад:Лікувальні властивості брусниці, її листя і ягід обумовлюються хімічним складом рослини. У ягодах брусниці міститься величезна кількість вітамінів, особливо вітаміну С. Щоб поповнити запаси організму цим вітаміном, рекомендується вживати свіжі ягоди, з причини того, що при висушуванні відбувається руйнування деякої частини корисних речовин. Але як би там не було, навіть сушені ягоди брусниці рекомендують використовувати при заварюванні вітамінного чаю разом з горобиною і шипшиною.У брусниці дуже багато провітаміну А (каротину), за його змістом вона перевершує лимони, журавлину, яблука, груші, чорницю і виноград. Також в брусниці міститься достатня кількість вітаміну В2, РР, В1 і багатьох інших. Ягоди брусниці містять органічні кислоти (щавлева, оцтова, лимонна, мурашина, яблучна), катехіни, цукор і мінеральні солі.Дубильні речовини, які входять до складу листя і плодів брусниці, мають здатність знешкоджувати і пов'язувати шкідливі для людського організму, деякі з важких металів, наприклад, солі свинцю, цезію і кобальту.У ста грамах ягід брусниці міститься майже десять грам вуглеводів, більше ніж півтора грама клітковини, більше півтора грам жирів і білків. З макроелементів у складі брусниці можна зустріти кальцій, натрій, калій, фосфор і магній. Також ягоди брусниці містять величезну кількість заліза, а великий вміст в листках і ягодах міді, робить її незамінною при лікуванні цукрового діабету.Крім усього в плодах брусниці міститься багато ефірних масел, поліфенолів, пектинових речовин і близько сімдесяти різноманітних полезнейших органічних сполук.Заготівля брусниці:Листя брусниці починають заготовляти відразу, коли розтане сніг і завершують перед самим початком цвітіння рослини, причиною тому є те, що зібрані влітку листя поточного року, при процесі сушіння чорніють. Вторинну заготовку проводять восени, коли завершиться збір урожаю ягід. Листя необхідно збирати вручну. Відокремлюють їх від стебел рухами рук знизу вгору. Якщо листя побурели або почорніли, їх необхідно викинути. Сушити зібрану сировину необхідно в добре вентильованому приміщенні або під навісом, щоб на листя не потрапляли прямі сонячні промені. Листя для сушіння необхідно розстелити тонким шаром на тканині або папері. Перемішувати листя необхідно часто і регулярно. Збором плодів брусниці займаються в кінці літа, початку і середині осені.Застосування:Плоди брусниці володіють відмінним антисептичним, проносним, антігельмінтним, діуретичною, тонізуючим, бактерицидну, протигнильним і загальнозміцнюючу дію. Ефективно впливає брусниця при катарі дихальних шляхів, туберкульозі легень, застуді, подагрі, ревматизмі, остеохондрозі, сечокам'яної хвороби, гастриті (із зниженою кислотністю), всіляких лихоманках і енурезі.Так як брусничний сік містить велику кількість бензойної кислоти, то його рекомендують використовувати в боротьбі з гнильними і кишково-тифозними бактеріями і всілякими грибковими захворюваннями. Також сік брусниці застосовують при лікуванні хвороб жовчного міхура і печінки, сечового міхура і нирок, при діатезах і отруєннях, гіпертонії. Крім цього сік з плодів брусниці рекомендується вживати при анемії у вагітних жінок, лихоманці, підвищеному артеріальному тиску, а також у процесі відновлення організму після важких травм і захворювань. При погіршенні апетиту, на допомогу також прийде брусничний сік, тому що має властивість стимулювати виділення панкреатичного і шлункового соку і слини. Також його застосовують при малярії, діабеті, кору, простудних захворюваннях, артритах, мають обмінне походження, а також у комплексному лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту. Також сік брусниці є надійним засобом від корости та лишаїв.Крім свіжих ягід брусниці і соку з них, використовують і інші частини рослини (пагони, листя). Приміром, відвар з пагонів, листя і ягід є прекрасним засобом для лікування діабету, захворювань нирок, ревматизму, а також здатний втамувати при гарячці спрагу. Солодкий сироп, який готують з плодів брусниці, значно загострює зір. Наприклад, швейцарські медики рекомендують такий сироп вживати всім автомобілістам, а особливо літнім.Лікувальні властивості брусниці використовують і в боротьбі з Угаров, болями в суглобах, ангінах і перегревах на сонці, для цього застосовують брусничну воду. Також брусничну воду використовують для промивання варикозних виразок і охолоджуючих компресів. Варення з брусниці дуже корисно їсти майбутнім матусям, це дозволить їм уникнути виникнення всіляких запальних процесів і маститу (для цього треба їсти по дві або три чайних ложок варення). Якщо зварити брусничне варення на меду, то воно стане надійним і незамінним засобом у боротьбі з простатитом.Крім цього, брусниця значно посилює активність сульфаніламідних препаратів та антибіотиків, з цієї причини її рекомендують приймати лихорадящим хворим. У таких випадках брусницю краще вживати у вигляді ягідного морсу, так як це засіб поєднує в собі декілька дій, найважливішими з яких є сечогінний і протизапальний. Іншими словами морс з ягід брусниці не дає розвиватися в організмі мікробів і відразу виводить токсини. Також морс корисний при онкологічних захворюваннях, наприклад, при ракової інтоксикації.Також ягоди брусниці, які мають характерний смак, використовують у харчовій промисловості для приготування цукеркових начинок, екстрактів, маринадів і т.п. Та й просто смачні і корисні ягоди і кислуватий сік з них, прекрасно забезпечують організм необхідними вітамінами і мікроелементами, зміцнюють сили і чудово втамовують спрагу.Протипоказання:Вживання брусниці та соку з її плодів, а також виготовлених на основі рослини медикаментозних препаратів протипоказано тим, у кого виявили виразку дванадцятипалої кишки і шлунка, гастрит з підвищеною кислотністю. А також за наявності пухлин передміхурової залози і гемороїдальних вузлів.Крім цього необхідно відзначити, що у брусниці є одна неприємна особливість - вона накопичує в собі радіоактивні та інші шкідливі речовини, а це придбання її без дозиметра, справа досить таки ризикована. Або необхідно самим збирати і заготовляти брусницю, або бути на сто відсотків упевненими, що збирали її далеко від промислових об'єктів, магістралей, в екологічно чистих місцях.

Читайте також: Лікувальні властивості бузини

Комментариев нет:

Отправить комментарий