Відомо більше сорока всіляких видів бузини, як високо декоративних, так і мають лікувальні властивості. Всі вони широко поширені в районах з помірним, а також субтропічним кліматом Північної півкулі і в Австралії. На території Росії росте більше десяти видів бузини.Ще з давніх часів бузина у багатьох народів вважалася священною рослиною, яке здатне продовжити життя, а її квітки, кору і плоди використовували в лікувальних цілях для очищення крові, підвищення тонусу організму і як засіб збудливу виділення гормонів залозами.
Бузина досі дуже цінується в медицині Тибету. Кісточки бузини були знайдені при розкопках деяких стоянок періоду неоліту, що говорить про її використання ще з доісторичних часів. А ось в античній Греції бузину вирощували спеціально. Приміром, Пліній і Гіппократ використовували різні частини бузини для позбавлення від застуди та вірусних простудних захворювань. В давнину навіть було повір'я, що в гілках бузини живуть ангели, які охороняють домашній затишок і спокій.Назва рослини походить від слова «sambuce». Цим грецьким словом називають музичний інструмент, що виготовляється з пагонів бузини. А латинська назва «Sambucus» означає «червона фарба», до речі, фарбувальні властивості бузини використовують і сьогодні.На сьогоднішній день бузина використовується в кулінарії. Квітки рослини додають у всілякі кондитерські вироби та чаї, а з ягід готують сиропи, муси і варять варення. Сік з ягід бузини застосовується у виноробстві. Молоденькі пагони рослини в деяких країнах Америки вживають в їжу вареними або маринованими. Лікувальні властивості бузини широко застосовуються в народній та офіційній медицині, а також ветеринарії.Опис:Бузина є багаторічним рослиною, зростаючим у вигляді невеликого дерева або чагарника. У висоту може виростати від двох до десяти метрів. Цвіте рослина крихітними запашними квіточками білувато-жовтого або кремового кольору, зібраними в парасольки в кінці травня - першій половині червня. Після цвітіння на кущах бузини з'являються плоди-ягоди (у різних сортів їх колір відрізняється), які дозрівають в кінці літа. Деякі види бузини культивуються виключно в декоративних цілях, а є такі, які є найціннішими лікарськими рослинами.Види і сорти бузини, що володіють цілющими властивостями:Найвідомішим лікарським видом бузини є червона або гроновидна бузина (Sambucus racemosa), що володіє округлої, завжди пишною кроною. Листя цього виду лілово-фіолетового кольору. У травні бузина червона починає цвісти жовтувато-білуватими невеликими (до шести сантиметрів діаметром) суцвіттями-парасольками, які сильно привертають бджіл, тому що цей вид є відмінним раннім медоносом. Приблизно до кінця липня дозрівають яскраво-червоного кольору плоди-кістянки. Ягідки бузини червоної не отруйні, але в їжу не вживаються, а використовуються виключно з цілющими цілями.Найкращим сортом червоною бузини вважається «Плюмоза аурі», у якого сильно розрізані, золотисто-жовте листя. Наступний сорт - «Сазерленд Гольд» також з золотистого кольору листям, але не до такої міри розсіченою. На відкритих ділянках цей сорт вирощувати не рекомендують, для нього краще підійде півтінь. «Лацініата» - найпотужніше рослина, що володіє дуже сильно розсічені листками. Як лікарська, так і декоративна рослина, яке чудово прикрасить альпійську гірку, що володіє плакучими пагонами і тонко-розсіченою листям - це низькорослий сорт бузини червоної «Тенуіфолія». Також є сорт червоної бузини з плодами жовтого кольору - «Флавесценс».Наступний вид, володар лікувальними властивостями, але більш декоративний попереднього - це бузина чорна (S. nigra). Цей сорт більш теплолюбний, ніж інші. Його великого розміру (двадцять сантиметрів діаметром) білосніжного кольору щитковидні суцвіття починають цвісти наприкінці червня. Якщо цвітіння буйне, то весь кущ бузини буквально усипаний дуже ошатними шапками сильнопахучих квіток. Суцвіття бузини чорної мають лікувальні властивості, їх навіть продають у засушеному вигляді в аптечних пунктах. Блискучі, чорного кольору плоди можна вживати в їжу, вони мають слідкувати-кислуватий смак і цілком придатні для всіляких видів переробки.Популярністю у наших садівників користується сорт бузини чорної «аурі», відомий не тільки своєю завидною стійкістю, але і красивою золотисто-жовтим листям. Дуже красивими представниками бузини, мають сріблясто-білу облямівку по краях листочків, є сорти «Ауреомаргіната» і «Альбомаргіната». А у сорту «Мадонна», краї листя облямовані золотистим кольором. Медленнорастущий і ряболистий, що досягає у висоту до двох метрів сорт «Пульверулента», володіє біломармуровим малюнком листя, який складається з безлічі білих дрібних смужок, цяток і точок. Володарями красивою пурпурової листя є такі сорти бузини чорної як: «Герда», «Блек Бьюті» і «пурпуреа». Сорт «Нана» являє собою кулястий дуже низенький кущик, добре що виглядає в альпінаріях і невеликих садах.Наступний вид бузини, що володіє лікувальними властивостями, найкращим чином підійде для північних регіонів, це бузина канадська (S. canadensis). Цей вид найбільш зимостійкий. Зовні він практично ні чим не відрізняється від попереднього виду, тільки більшими розмірами листя, суцвіть і плодів. Дозрівають їстівні плоди бузини канадської на початку осені. З них готують соки, варення та джеми.Поширені сорти бузини канадської - це «Хлоракарпа», із золотистими листям і зеленуватого кольору плодами і «Максима» з особливо великими суцвіттями (більше тридцяти п'яти сантиметрів діаметром). Сорт «Акутіфолія» має сильно розітнуту листя.Хімічний склад:Кожна частина бузини має свій хімічний склад. У квіточках міститься величезна кількість вітаміну С, ефірних масел, глікозидів (бензальдегід, який розщеплюється на глюкозу, самбунігрін і синильну кислоту), танінів, цукру і органічних кислот. Також в квіточках бузини були виявлені терпени, рутин, валеріанова, кавова, хлорогенова та інші кислоти, смоли, мінеральні солі, слизу і дубильні речовини. У свіжому листі виявили вітамін С і каротин. Кора рослини багата на холін, фітостерини і ефірні масла, β-ситостерин, α-амирин, церіловий спирт, дубильні і пектинові речовини, тритерпенові сполуки і мн. ін. Плоди містять аскорбінову кислоту, амінокислоти і карбонові кислоти, самбуцин, ефірні олії, хрізантемін, антоціан і багато іншого. Насіння бузини в складі мають самбунігрін та жирні олії. У коренях є гіркі і дубильні речовини і сапоніни.Для ссавців тварин всі частини бузини, крім суцвіть і плодової м'якоті стиглих ягід - отруйні. Така токсичність зумовлена високим вмістом у рослині глікозиду самбунігрін, який при гідролізі отщепляет глюкозу, бензальдегід і ціаністий водень, а в корі бузини містяться кристали оксалату кальцію.Заготівля використовуваних частин:У лікувальних цілях використовують суцвіття, кору, листя, плоди і коріння бузини. Суцвіття необхідно збирати під час піку цвітіння рослини, а потім висушувати, розстилаючи тонким шаром на щільному папері в затіненому, добре провітрюваному місці. Після висихання суцвіття бузини подрібнюють руками, просівають і викидають квітконіжки. Висушенісировина зберігають у паперових кульках або картонних коробочках. Свої властивості висушені квіти бузини зберігають до трьох років.Кора бузини заготовлюється в період руху соку, а листя, як і суцвіття - під час цвітіння. Плоди бузини необхідно заготовлювати тільки після їх повного дозрівання. Їх сушать, підвішуючи пучками. Також ягоди бузини можна висушити на сонці або в печі, дотримуючись температурний режим (не більше ніж + 60 ° С). Ягоди бузини можна зберігати у вигляді варення або перетертими з цукром.Властивості і застосування бузини:Бузина є рослиною, яка визнала наукова медицина. З квіток і плодів рослини виготовляють сечогінні та лактогенного препарати, шлункові збори, а також збори, що застосовуються при хронічному і гострому панкреатиті. Для прийому всередину, бузину рекомендують жінкам, які перенесли мастектомію. На багато органи і тканини бузина надає виразне антигіпоксичну дію. По причині змісту у бузині фенолкарбонових кислот, вона виявляє протинабрякову дію.При захворюванні застудою, більшість лікарів рекомендують вживати бузину як жарознижуюче, відхаркувальний і потогінний засіб. Для тих, хто страждає на цукровий діабет (ускладненим у тому числі) рекомендовано приймати відвар з коріння бузини. Водні екстракти рослини є сильним противірусним засобом. Ягоди бузини сприяють виведенню з організму радіонуклідів і солей важких металів. Гнійничкові захворювання шкіри, попрілості та опіки лікують квітковими настоями. Також володіють дієвим ефектом настоянки з квіток бузини при геморої. З гепатитом і виразковою хворобою шлунка прекрасно справляється відвар з ягід бузини.Свіжі ягоди бузини, а також відвари з них широко застосовуються в народній медицині при лікуванні подагри і ревматизму, в гінекології для спринцювань. Квітковим настоєм рекомендовано полоскати горло при тонзилітах і ангінах. Ванни з відварів кори і коренів бузини приймають при бешихових запаленнях. При раку легенів призначають як протикашльовий засіб сироп з бузини. Багато гомеопати рекомендують застосовувати коріння бузини при спазмах коронарних судин, бронхіальної і серцевій астмі.Відвари з усіх частин бузини (листя, суцвіття, корінь) застосовують у вигляді засобу що сприяє регулюванню і нормалізації обміну речовин. Настої з сухих ягід бузини (1:10) значно покращують жовчовиділення і підсилюють діурез. При хронічних запорах застосовують, зварені в меду молоденькі листочки рослини.Протипоказання:Дуже обережно необхідно застосовувати бузину і виготовлені на основі її частин медикаменти під час вагітності (обов'язково погоджувати з лікарем). Також протипоказано приймати препарати бузини при хворобі Крона, деяких стадіях діабету і неспецифічним виразковим колітом. Але в цілому, перед застосуванням лікарських засобів з бузини, як в принципі і всіх інших, необхідно проконсультуватися у лікарів.
Читайте також: Бурачник лікарський
Комментариев нет:
Отправить комментарий