понедельник, 29 февраля 2016 г.

Цибулинна рослина Тігрідія


 

Доповненням до звичним і улюбленим садовим рослинам стануть екзотичні квіти - новинки. Зараз у продажу є нові цибулинні квіти - тигридии, їх квіти екзотично красиві з оригінальною трикутною формою і яскравою плямистої забарвленням. Можливо, назва цієї квітки дано за схожою хижої забарвленням, але по яскравості квіти можна порівняти з павичами.

Тігрідія - це багаторічна трав'яниста цибулинна рослина. Рід Тігрідія (Тігрідія) включає близько 23 видів, відноситься він до сімейства ірисових або півникових. У природі тигридии ростуть в Мексиці, Перу і Центральній Америці.
Цибулини у тигридия невеликі, в діаметрі до 3-4 см, схожі на звичайний ріпчаста цибуля, вони також покриті сухими плівчастими лусками.

Квіти тигридия великі, досягають 10-15 см в діаметрі, вони розташовуються на верхівках тонких квітконосів по одному або 2-3. Кожна квітка тигридии тримається один день, але замість зів'ялого розпускається новий, тому цвітіння тигридии триває до 2-3 тижнів. Форма квітів - чашоподібна. Квітка складається з трьох великих зовнішніх пелюсток і трьох невеликих внутрішніх, в центрі височіє довгий тонкий маточка. Усередині квітка має строкате фарбування.
Кожен сезон цибулина тигридии оновлюється. Восени, коли відмирає верхня частина рослини і коріння, цибулини викопують, просушують і зберігають пересипані піском або в пакетах з мохом або торфом при температурі + 5 ... + 8 0С.
У культурі використовують всього кілька видів:

Найбільш популярна Тігрідія Павлин (Тігрідія Pavonia), її цибулини в діаметрі до 4 см, довжиною 5-6 см, у висоту рослина досягає 70 см, з мечовидним листям довжиною 35-30 см. Одна цибулина дає від 1 до 5 квітконосів. Цвіте в липні-серпні. Природна забарвлення квітів тигридии павиної жовта, біла, червона або оранжева. Зараз створено багато сортів з білими квітками і бордовими плямами, червоно-фіолетового забарвлення з білими плямами, яскраво-жовті з червоними плямами.
Менш поширені інші види. Тігрідія галантусовідная (Т. galanthoides) з квітками схожими на квіти підсніжника. Тігрідія шахова (Т. Meleagris) з квітками рожевого забарвлення з темними плямами, схожими по на формі квітки фрітіллярія.

Тігрідія - невибагливий і простий у догляді квітка. Цибулини висаджують навесні в кінці квітня - травні. Найкраще Тігрідія зморяться в групі, тому висаджують в одному місці кілька цибулин, на відстані 15-20 см, на глибину 7-10см.

Місце для посадки  Тігрідія повинно бути сонячним, теплим, так як ці рослини теплолюбні. Грунт повинен бути добре дренованим, удобреному перегноєм, деревною золою або комплексними мінеральним добривом.

Щоб отримати раннє цвітіння цибулини можна садити в горщики ранньою весною і тримати в теплому приміщенні або теплиці, на початку літа їх пересаджують в грунт, не руйнуючи кому землі, або залишають у горщику, розмістивши на терасі або в саду.

Догляд за квітами полягає в регулярних поливах, прополюванні та розпушуванні грунту.

Розмножують тигридия цибулинами - дітками, які відокремлюють при викопуванні цибулин восени. Також тигридии можна виростити з насіння. Сіянці зацвітають через 2-3 роки.

Читайте також: Запашний тютюн

Комментариев нет:

Отправить комментарий