понедельник, 29 февраля 2016 г.

Ажурна Хмара Гіпсофіла



Гіпсофіла
Під час цвітіння схожа на ажурну хмару, що складається з численних тонких сріблястих гілочок і найдрібніших квіток. Назва цієї квітки в перекладі з грецької мови означає «любляча вапно», так як рослини з роду Гіпсофіла воліють вапняні грунти.
Рід Гіпсофіла (Gypsophila) ще називають Качім, він входить в сімейство гвоздичні і включає більше 100 видів багаторічних і однорічних трав'янистих рослин. Більшість видів мають форму гіллястих напівчагарників, із стеблами, покритими невеликими ланцетними листками внизу. У верхній частині втечі сильно гілкуються. Численні дрібні квіточки на тонких квітконіжках зібрані у великі розлогі суцвіття - волоті.
Гипсофилу часто вирощують на зрізання. Флористи використовують ажурні суцвіття з тонкими гілочками для оформлення букетів, вони як вуаль обрамляють великі яскраві квіти. Для букетів часто вирощують однорічну гипсофилу витончену (Gypsophila elegans). Рослина утворює компактний кулястий кущик заввишки до 40-50 см з тонких гілочок з вузькими сидячими листочками. Маленькі квітки до 1 см в діаметрі розкриваються по черзі, тому цвітіння гипсофили триває влітку близько місяця. В залежності від сорту забарвлення квіток гипсофили буває білого, рожевого і червоною.
Розмножують гипсофилу витончену насінням. Насіння дрібне в 1 гр до 2000 шт., Їх висівають навесні в кінці квітня або початку травня відразу у відкритий грунт на постійне місце. Навіть молоді рослини погано переносять пересадку, оскільки мають стрижневий корінь, тому сходи проріджують, залишаючи між рослинами відстань 10-15 см. Для швидкого розвитку молоді рослини підгодовують мінеральним комплексним добривом.
У середині літа гіпсофіла витончена зацвітає. В саду однорічну гипсофилу використовують для оформлення бордюр квітників, ажурні димчасті рослини прекрасно поєднуються з яскравими літніми квітами, створюючи їм легкий повітряний фон.
Багаторічна гіпсофіла метельчатая (Gypsophila paniculata) отримала велике поширення в наших садах через хороших зимостійких якостей і невибагливості. Рослина утворює пишний кулястий кущ висотою до 1 метра. Навесні з кореневища відростають прямостоячі облистнені пагони, на початку періоду рослина виглядає не дуже витончено. До періоду цвітіння стебла починають сильно розгалужуватися, утворюючи з численних тонких гілочок сріблясто-зеленого кольору куля, а до середини літа починають рясно розпускатися найдрібніші квітки діаметром до 5-6 мм. Квітки гипсофили бувають білі, рожеві, а також прості і махрові. Цвіте гіпсофіла метельчатая трохи більше місяця.

Багаторічна гіпсофіла метельчатая завдяки дивовижному цвітінню, схожому на тонке мереживне хмара, гармонійно вписується в квітник будь-якого стилю, легке кулясте хмару знайде місце і в миксбордере природного вигляду, так і в правильному англійському саду, яскравою барвистою клумбі або альпінарії. Ажурні гілочки можна зрізати для аранжування букетів або сушити для складання зимових композицій із сухоцвітів.
Є й інші види гипсофили за формою кардинально відрізняються від попередніх.
Гіпсофіла ясолковідная (Gypsophila cerastioides) частіше використовується для прикраси альпійських гірок. Це багаторічник зі пагонами пагонами покритими листям еліптичної форми. У висоту пагони піднімаються на 5-10 см від землі і утворюють на поверхні зелені подушки, квітучі з середини літа до осені. Квіти білі з темними прожилками.
Багаторічна гіпсофіла повзуча (Gypsophila repens) утворює щільну зелену куртину з вилягати стебел, піднімають на висоту 20 см. Численні дрібні білі або рожеві квітки з'являються в червні - липні. Після цвітіння пагони потрібно зрізати, щоб отримати молоду поросль і не допустити самосіву. У безсніжну зиму без укриття гіпсофіла може вимерзнуть, але рослина поновитися з самосіву, навесні нові сходи замінять загиблі рослини і також зацвітуть влітку.
Посадку гипсофили необхідно спланувати відразу на постійне місце, так як рослини дуже погано переносять пересадку.
Місце для вирощування гипсофили вибирайте сонячне з легкою рихлою провапнованих грунтом. Гіпсофіла буде прекрасно рости на малоудобренной кам'янистому грунті, в той час як на родючій землі заправленої гнойовим перегноєм рослини будуть жирувати на шкоду цвітінню.
Гіпсофіла теплолюбна, але завдяки швидкому розвитку від сходів до цвітіння проходить приблизно два місяці, тому ця квітка вирощують навіть у регіонах з коротким літом, але в таких умовах насіння рідко встигають визріти.
Дрібні насіння гипсофили сходять на світлі, тому їх не присипають зверху землею. Розподіливши насіння по поверхні вологого грунту, посіви прикривають прозорою плівкою або склом, щоб підтримувати постійну вологість грунту. Щодня посіви провітрюють і зволожують обприскуванням.
Сіяти гипсофилу можна у квітні - травні, сходи з'являються при температурі + 10 ... + 150С, також можна сіяти насіння і на початку літа, але тоді рослини зацвітуть пізніше.
Гіпсофіла досить посухостійка, підвищена і тривала вологість грунту нерідко викликає гнильні захворювання. Гипсофилу необхідний регулярний полив тільки на початку росту, після поливайте квіти тільки в тривалу посуху. На початку розвитку підгодуйте гипсофилу комплексним мінеральним добривом, вносити гній або інші багаті азотом добрива не рекомендується.
Багаторічна гіпсофіла без пересадки може рости на одному місці десятиліттями. Вкривати на зиму потрібно тільки молоді й махрові екземпляри, прості види гипсофили чудово зимують навіть без снігового укриття.

Читайте також: Декоративна ліана Кобея

Комментариев нет:

Отправить комментарий