воскресенье, 28 февраля 2016 г.

Лютик садовий або ранункулюс



Лютик садовий або ранункулюс дуже декоративно цвіте. У садах Європи та Азії ці квіти вирощують ще з середини 18 століття, до 20 століття вивели пишні махрові жовтці, які набули широкого поширення у нас. Сорти жовтцю азіатського (Ranunculus asiaticus) мають великі пишні квітки диметром близько 5 см, схожі на трояндочки.
Всього рід Ранункулюс включає близько 16 видів багаторічних трав'янистих рослин. Найвідоміший дикоростучий вид - жовтець пекучий (R. flammula). У народі цю квітку називають куряча сліпота, оскільки сік цієї рослини отруйний і при попаданні в очі викликає погіршення зору, а худобу труїться, наївшись цієї трави.
У садівництві використовують в основному один вид з цього роду - жовтець або ранункулюс азіатський (Ranunculus asiaticus). Це багаторічна трав'яниста рослина висотою до 40-50 см з облиственими стеблами. Листя у жовтцю тройчаторазрезние, мають невелике опушення. Замість коренів у жовтцю маленькі бульби, схожі на бульби жоржини, тільки довжиною близько 3-х сантиметрів. У цих клубеньках рослина запасає поживні речовини для зимівлі, під час якої наземна частина рослини пропадає.
Родина жовтцю азіатського - Східна Європа і Мала Азія, тому це теплолюбна рослина, не може зимувати в наших умовах, так як бульби гинуть при температурі -5 ... -70С. Однак, квітникарі вже давно навчилися вирощувати теплолюбні бульбові квіти в регіонах з холодні зимами. Для цього після перших заморозків бульби рослин викопують, очищають від землі, просушують і зберігають у прохолодному сухому місці.

Навесні бульби ранункулюсов бачили денне для пророщування. Ви можете самі визначати час цвітіння і висадки бульб лютиков, дістаючи їх зі сховища раніше чи пізніше. Після проростання і висадки бульб, вони зацвітуть через 3-4 місяці. Ці квіти відмінно підходять для вигонки, тому їх бульби можна висаджувати в горщики ще взимку, тоді навесні лютики зацвітуть на підвіконнях.
Щоб бульби лютиков швидше порослі їх замочують на кілька годин. У воду для замочування можна додати крапельку стимулятора росту, наприклад Епін, або будь протигрибковий препарат. Після замочування бульби висаджують у горщики або контейнери з пухким живильним землею. Добре підійде земляна суміш з рівних часток садової землі, перегною і торфу з половиною частини піску або перліту.

Бульби ранункулюсов висаджують ніжками вниз на глибину 3-5 см з відстанню 10 - 15 см. До появи паростків горщики ставлять у прохолодне місце з температурою + 10 ... + 12 0С і дуже обережно поливають, підтримуючи землю вологою, але не сирою. Зазвичай через 7-10 днів з'являються паростки, тоді горщики переставляють на тепле сонячне місце з температурою + 15 ... + 200С
Взимку або ранньою весною при вигонки лютиков їм може не вистачати сонячного освітлення, тоді паростки будуть витягнутими, слабкими і блідо зеленими. Тому в цей час для кольорів забезпечують штучну досветку до 15 годинного світлового дня.
Під час росту і цвітіння лютики помірно поливають і підгодовують фосфорно-калійними добривами через 2 тижні.

Лютики добре себе почувають у відкритому грунті, їх висаджують у клумби, рабатки і міксбордери наприкінці весни. Цвітіння лютиков рясне і яскраве. Сорти садового жовтцю відрізняються різноманітним забарвленням, є з білими, жовтими, червоними, бузковими і двокольоровими пелюстками. За формою квіток сорти жовтцю азіатського розрізняють на чалмовідной і африканські, які більші густомахрові з пелюстками загнутими всередину.
Після цвітіння і в'янення листя бульби викопують і зберігають, засипавши піском або торфом, при температурі + 4 ... + 60С.

Читайте також: Красуня медуниця

Комментариев нет:

Отправить комментарий