понедельник, 29 февраля 2016 г.

Декоративна ліана Кобея



Кобея - швидкозростаюча декоративна ліана, всього за місяць після висадки розсади у відкритий грунт ця рослина оплетет стіну альтанки або іншу вертикальну опору, прикрасивши пишною зеленню і великими квітами - дзвонами.
Кобея родом із тропіків, ця ліана росте в теплих вологих лісах, де чіпляючись за дерева чіпкими вусиками, піднімається вгору до сонячного світла.
Рід Кобея (Cobea) налічує всього 9 видів багаторічних чагарникових ліан, але в культурі вирощують всього один вид - кобею лазять (Cobea scandens). Пагони рослини досягають в довжину 5-8 метрів, вони сильно гілкуються, тому нарощують велику кількість зеленої маси. Листя перисті з розгалуженими чіпкими вусиками. Квіти кобеи розпускаються на довгих квітконіжках з коробочок. Квіти у формі великих дзвіночків до 6-8 см в діаметрі, з центру визирають довгі тичинки і маточка, як язички.
Забарвлення квітів кобеи спочатку зеленувата, потім вони стають яскравого фіолетового кольору, є сорт кобеи з білими квітами. У кобеи з фіолетовими квітками стебла рослини мають фіолетовий відтінок, у кобеи з білими квітками - світло-зелені.

Кобею у нас вирощують як однорічна рослина з насіння. На другий рік зберегти ліану можна, якщо викопати кореневище восени і пересадити його в горщик для збереження в теплому приміщенні або підвалі до весни.
Основні складнощі при вирощуванні кобеи полягає в тому, що насіння цієї рослини погано сходять, а при неправильних термінах посіву можна не дочекатися цвітіння.
Насіння кобеи великі, покриті твердою оболонкою. Щоб ліана зацвіла вже в середині літа, її вирощують через розсаду, а посів проводять в кінці лютого - початку березня. Для кращого проростання насіння замочують в слабкому розчині марганцівки або з соком алое і залишають у теплому місці. У невеликі горщики з поживною пухкою землею висівають по одному насіння, заглиблений на 1,5-2 см. Для проростання посіви тримають в теплі і регулярно поливають теплою водою. Сходи з'являються через 1-2 тижні.
Сіянці кобеи швидко ростуть, тому після появи першої пари справжніх листочків в кожен горщик ставлять опору - паличку, і закріплюють відростають пагони, щоб молоді рослини не переплелися між собою до висадки. Вирощують розсаду кобеи на теплому сонячному підвіконні і регулярно поливають.
Висаджують розсаду кобеи у відкритий грунт в кінці травня - початку червня, коли мине загроза поворотних заморозків і встановляться теплі ночі. До цього часу стебла ліани вже буду довгими і почнуть гілкуватися, тому необхідно стежити, щоб рослини не сплутались між собою, так як їх неможливо буде розділити, не зламавши пагони.
Для кобеи готують опору, встановлюють сітку, натягують шпагати або роблять арку. Так як це сонцелюбива рослина, то краще висаджувати кобею з південної сторони будов. Для посадки готують ямки, вносять до них перегній, деревну золу або комплексне гранульоване добриво для квітів. Рослини розміщують на відстані 70-100 см один від одного.
Направивши пагони по опорі, вони незабаром самі почнуть за неї чіплятися. До середини літа на стеблах в пазухах листків з'являються бутони - коробочки, незабаром вони почнуть розкриватися у великі квіти - дзвони. Цвітіння кобеи рясне, триває з середини літа до заморозків.
Ця декоративна ліана любить регулярний рясний полив теплою водою й підгодівлі раз на місяць комплексним мінеральним добривом.
Кобею можна вирощувати на балконі або в кімнаті на підвіконні, звичайно, таких великих розмірів як у відкритому грунті рослина не дасть, але все одно густо оплетет опору і розквіт на радість господарям.

Читайте також: Ажурна Хмара Гіпсофіла

Комментариев нет:

Отправить комментарий