понедельник, 29 февраля 2016 г.

Красуня медуниця


 

Медуниця скромна лісова красуня з ранньої весни радує непомітними синьо-рожевими квітками, а влітку прикрасить тінисті куточки саду великими ефектними листям. За декоративності листя і тіньовитривалості медунку можна поставити поряд з хоста і гейхери.
Медуниця в лісах Русі зростає з давніх часів, в народі цю рослину ласкаво кличуть медунчік, пасечная трава, медовик, медунка, оскільки весняні квіти цієї рослини багаті нектаром, чим приваблюють до себе безліч бджіл. Також медунка вважалася прекрасним засобом від сухот, в народі її називали легочніца або пріпарная трава, а зараз цю рослину використовують в медицині як ранозагоювальний засіб.

Рід Медуниця або Пульмонарія (Pulmonaria) налічує близько 40 видів багаторічних кореневищних рослин, які мешкають в основному в лісах, тому ці рослини добре ростуть у півтіні і тіні.

Цвіте медунка ранньою весною в квітні - травні. Невеликі квітки дзвіночки зібрані в кисті на верху невеликих квітконосів. Квітки після розкриття змінюють своє забарвлення від яскраво-рожевого або червоного до темно-фіолетового або синьо-блакитного. Зростає медунка у вигляді компактного кущика висотою 20-30 см. Після цвітіння виростають широколанцетні листя, закриваючи куртиною навколо поверхню землі. Листя, квітконоси і бутони покриті дрібними жорсткими волосками.

У садівництві поширено кілька видів:
Медуниця лікарська (Pulmonaria officinalis) з широким листям покриті білими плямами.
Медуниця узколистная (P. angustofolia) має звичайні зелене листя.
Медуниця червона (P. rubia) c однотонними зеленим листям. Квітки у цього виду на початку яскраво-червоні, потім стають ліловими.
Медуниця цукрова або білопятнистими (P. saccharata) із зеленим листям, на яких яскраво виражені світлі плями, неначе листя окроплені білою фарбою.

Квітуча навесні медунка добре виглядає в оточенні інших весняних квітів - хохлаткок, анемона, печіночниця. А влітку густі плямисті листя медунки утворюють прекрасну композицію з чагарниками, деревами і іншими декоративно-листяними садовими рослинами. Існує багато сортів медунки розрізняються розміром листя і ступенем плямистості. Наприклад, є сорти, листя яких мають майже повністю сріблясту забарвлення.
Багатьом буде цікаво знати, що молоде листя медунки лікарської можна їсти, вони містять велику кількість вітаміну С, який зберігається після варіння. Листя медунки можна використовувати для приготування салатів, супів та інших літніх страв.

Медунці завжди знайдеться місце в саду. Це невибаглива багаторічна рослина добре росте в півтіні або в постійній тіні від чагарників і під кронами дерев. Медунки люблять вологу і багату перегноєм пухкий грунт. Ця рослина не виносить посухи, тому в жарку суху погоду потрібен регулярний рясний полив. Також не варто садити медунку на відкритих сонячних ділянках і жарких місцях. Медуниця відмінно зимує без укриття.
Розмножують це багаторічна рослина влітку після цвітіння, у липні - серпні, відокремлюючи від куща відрізки кореневища і дочірні розетки.
Висаджують медунку на відстані 30-40 см від інших рослин, так як воно розростається і повністю закриває листям поверхню землі, як грунтопокривна рослина.

Читайте також: Однорічна рослина Амарант

Комментариев нет:

Отправить комментарий