понедельник, 29 февраля 2016 г.

Однорічна рослина Амарант


 

Амарант - однорічна декоративна рослина прикрасить сад і квітник розкішними листям і пишними суцвіттями. В кінці сезону суцвіття амаранту можна зрізати і висушити, щоб використовувати їх для складання букетів із сухоцвітів. Може саме тому назва цієї рослини з грецької мови перекладається як «нев'янучий».
Рід Амарант складається приблизно з 90 видів рослин, частіше це однорічники, але є й багаторічні види. Амарант являє собою трав'яниста рослина з потужним прямостоячим гіллястим стеблом, що досягає висоти до 1,5 м. Великі яйцеподібні листя на черешках бувають зеленого, пурпурного, зелено-пурпурного кольору. Велике складне колосовидне суцвіття розвивається на вершині стебла. У суцвітті дуже багато дрібних непоказних квіток, але в цілому воно виглядає як пишна волоть або поникающих хвіст. Після цвітіння дозріває безліч насіння в коробочках. У 1 грамі міститься до 1500-2000 дрібних темно-коричневих семянок амаранту. Схожість насіння амаранту зберігають до 4-5 років.
У природі рослини з роду Амарант ростуть в районах з тропічним і субтропічним кліматом Центральної і Південної Америки, Африки та Азії. Стародавні народи вирощували цю рослину замість кукурудзи і пшениці, із зерен варили каші, робили борошно, а листя додавали в супи і салати, використовували як кормову рослину для худоби та птиці. У зернах амаранту міститься багато харчових волокон, білка, в них більше кальцію, ніж у молоці, багато інших необхідних організму елементів, також насіння багаті цінними амінокислотами. Масло, отримане з насіння амаранту, за своїми властивостями та складом перевершує масло обліпихи, його використовують у народній медицині.
Після завоювання іспанцями Америки, корінному населенню було заборонено обробляти амарант і про нього забули. Зараз культура амаранту починає відроджуватися, де то його вирощують, як зернове, овочеве і кормова рослина, у нас амарант починає набирати популярність як декоративний однорічник. Стали з'являтися нові сорти, що розрізняються розміром і формою рослин, формою і забарвленням суцвіть, забарвленням листя.
Високорослі сорти амаранту з великими листками і величезними суцвіттями - хвостами чудово виглядають як солирующие рослини, також вони можуть створити справжню зелену огорожу, яка закриє непривабливі місця. Низькорослі сорти амаранту сильно гілкуються, утворюють пишний покрив, що закриває порожні місця у квітнику або створять бордюр по межі квітника, доріжки або газону.
Амарант можна віднести до групи декоративно-листяних, так і до групи красивоцветущих однорічних рослин. У квітникарстві використовують кілька видів амаранту:

Амарант хвостатий (Amaranthus caudatus) - це однорічна висока рослина з прямостоячим слабоветвістим стеблом і малиновим суцвіттям, звисаючим як хвіст. Листя бувають зелені і пурпурно-зелені. Є сорти з буро-червоними листками і такими ж прямостоячими суцвіттями, з зеленого забарвлення суцвіттями, звисаючими до землі.

Амарант метельчатий (A. paniculatus) - це таке ж висока рослина, але з червоними прямостоячими суцвіттями. Є низькорослі сорти висотою 25-40 см.

На відміну від двох попередніх видів амарант триколірний (A. tricolor L.) більш теплолюбний, він добре росте тільки в теплих регіонах або при вирощуванні через розсаду. Ця рослина утворює пишний кущик пірамідальної форми. Листя у цього виду амаранту подовжено-яйцеподібні з триколірної забарвленням поєднання зеленого, жовтого і червоного кольору.
Амарант добре розмножується насінням, можна висівати його відразу в грунт в травні. Однак, насіння амаранту проростає при температурі + 150С і в прохолодну погоду у відкритому грунті вони можуть проростати до трьох тижнів, що затримує розвиток рослин, тому при посіві у відкритий грунт тільки до кінця літа ви побачите суцвіття.
При вирощуванні амаранту через розсаду в середині літа вже утворюються звисають суцвіття. Для розсади амарант висівають у квітні в розсадні ящики з живильним пухкою землею. Насіння заглиблюють на 1-1,5 см, посіви накривають склом або прозорою плівкою для збереження вологості і ставлять у тепле місце. При температурі + 20 ... + 250С амарант сходить протягом 5 днів. Після появи у сіянців 2-3 справжнього листочка їх розсаджують в окремі стаканчики. Висаджують розсаду амаранту в кінці травня - початку червня, коли мине загроза заморозка, так як навіть незначне похолодання може погубити цю рослину. Висаджують рослини обережно, не руйнуючи земляний кому, через 20-30 см або більшу відстань в залежності від сорту і розміру рослин.
Місце. Щоб виростити гарний і здоровий амарант вибирайте для цієї рослини сонячне місце з родючим пухкою землею з достатнім вмістом вапна. Погано амарант росте на кислому важкому глинистому землі.
Догляд. Амарант - посухостійка рослина, тому добре переносить спеку і нестачу вологи, а ось перезволоження для нього згубно. Поливати амарант потрібно тільки після просихання грунту в тривалий посушливий період. У тепле літо амарант дуже швидко росте, додаючи у висоту за день до 5 см, а ось в прохолодне літо його зростання затримується. Підгодовують амарант раз на 2-3 тижні комплексним добривом або настоєм коров'яку разом з поливом. Догляд за рослиною полягає також у прополюванні та розпушуванні грунту навколо рослин.
Якщо ви хочете засушити суцвіття амаранту, зрізайте його восени, не чекаючи перших осінніх заморозків, так як після них амарант відразу зів'яне. Зрізані суцвіття підвішують у темному провітрюваному приміщенні до повного висихання.
Насіння амаранту дозрівають через 1,5-2 місяці після початку цвітіння, тому зібрати їх можливо тільки з рослин, вирощуваних через розсаду.

Читайте також: Чарівні квіти Дигіталіс

Комментариев нет:

Отправить комментарий