воскресенье, 28 февраля 2016 г.

Квітуча пуансеттія


 

Квітка різдвяна зірка або пуансеттія прекраснейшая розпускається до новорічних свят. Це кімнатна рослина з червоними приквітковим листям на тлі яскравої зеленого листя виглядає дуже ошатно і так як починає цвісти до Нового року є традиційним святковим прикрасою. Перед Новим роком та Різдвом квіти Різдвяні Зірки продаються в достатку, купують їх в подарунок або для прикраси будинку.
Квітуча пуансеттіяпрекраснейшая добре вписується в будь-який інтер'єр, а у святковому оформленні квітка може скласти конкуренцію нарядженою ялинці. Прикрасьте квітучу пуансеттию іграшками, стрічками, додайте ялинових гілок, шишок, стрічок. Таку ошатну композицію з квіткою можна поставити на стіл або підвіконня.

Яскравий образ рослині створюють приквітки на кінцях пагонів. Вони привертають увагу, а самі квітки дрібні і непоказні, розпускаються на самій верхівці стебел в оточенні яскравих приквіткового листя. Завдяки гостроверхій формі приквіткових червоного листя і їх супротивні розташуванням на верхівках пагонів створюється враження, що розпускається червона зірка з жовтим центром в центрі, її відтіняють зелені нижнє листя рослини. Приквіткове листя зберігаються довше квіток, тому рослина залишається декоративним ще деякий час після цвітіння.

На батьківщині, в теплій Мексиці, пуансеттия зростає як великий чагарник, який може досягати висоти 3 метри. У період цвітіння пагони з кущів зрізали для прикраси будинків на свята. У середині 19 століття селекціонери вивели компактної форми низькорослі сорти пуансеттии і це рослина відразу стало популярним кімнатною квіткою.
Незабаром на зміну звичайним компактним сортам пуансеттии з простими червоними приквітками стали з'являтися нові більш ефектні різновиди. Наприклад, сорт «Зимова троянда» з великими хвилястих приквітковим листям, дійсно схожий на пишний квітка. Дуже популярні ряболисті сорти з приквітками, що мають кремовий мармуровий окрас в центрі червоного листя або жовту окантовку по краю.

Великим попитом квітка Різдвяна Зірка користується в грудні, в цей же час в рослини починається період цвітіння. При покупці вибирайте екземпляри, у яких квітки ще не розкриті, і виглядають як жовті кульки в центрі червоного листя, такі рослини декоративними залишаться довше. Пуансеттия теплолюбна, не виносить короткочасного похолодання і протягів, тому перед транспортуванням добре її упакуйте. Після цвітіння не поспішайте викидати рослину, ми підкажемо, як доглядати за Різдвяним Квіткою в домашніх умовах і милуватися його цвітінням кожен Новий Рік.

Температура. Як вже було сказано, пуансеттия - теплолюбна рослина, воно не виносить навіть короткочасного похолодання і при зниженні температури до +13 градусів скидає листя. Рослина не любить і спеку, при температурі +27 і вище листя жовтіє і опадає. Слідкуйте, щоб листя не стикалися з холодним склом вікон, також для них шкідливий сухе повітря від гарячих опалювальних приладів. Якщо основа холодна, то під горщик потрібно підкласти теплоізолюючий матеріал.
Освітлення для пуасеттіі повинно бути яскравим, але без полуденних променів сонця. Краще, якщо горщик з квіткою стоятиме на східному вікні, в яке сонце заглядає в ранкові години.
Поливати рослину потрібно помірно відстояною водою кімнатної температури. Верхній шар землі в горщику повинен просихати, а всередині грунт завжди повинна залишатися трохи вологою. Зміна стану землі в горщику пересихання або охолодження призводить до опадання листя, а перезволоження викликає загнивання кореневої системи.
Пересаджують пуансеттию навесні в квітні або травні в новий легкий торф'яний субстрат, що складається з 2 частин дернової землі, 1 частини торфу і 1 частини піску.
Підгодовувати квітка додатково добривом для кімнатних квітів потрібно з кінця весни до початку цвітіння, не частіше 1 разу на два тижні.
Розмножити пуансеттию легко укоріненням живців. Для живців зрізають молоді зелені пагони влітку довжиною 5-7 см. Так як ця рослина відноситься до сімейства молочайних, воно містить молочний сік. Після зрізання живців, виділилися білі крапельки соку змийте прохолодною водою, зріз припудріть стимулятором коренеутворення (Корневином), після черешки посадите в суміш торфу і піску для вкорінення.
Молочний сік молочайних рослин отруйний, може викликати роздратування при попаданні на шкіру та слизові оболонки тіла, тому при обрізку рослини користуйтеся захисними окулярами і рукавичками.
Щоб Різдвяна Зірка розцвітала щороку, дотримуйтеся наступного календар догляду за цією рослиною:
З січня по березень поливайте квітка регулярно, підтримуючи землю в горщику завжди злегка вологою. Підвищуйте вологість, обприскуючи повітря навколо рослини, так як сухе повітря від гарячих батарей опалення викликає передчасне пожовтіння і опадання листя.
З березня по квітень полив трохи скорочують, верхній шар грунту в горщику між поливами повинен просихати, але повністю земляному кому не давайте пересихати. При нестачі вологи у рослини зморщуються листя. У цей час рослина повинна перейти у фазу спокою приблизно на місяць, при цьому може опасть частину листя. Потрібно не тільки скоротити полив, але і перемістити горщик у прохолодне місце з температурою близько +15 градусів.
У травні рослина переставляють назад в тепле місце з яскравим освітленням. Також у цей час квітка пересаджують у нову землю. При пересадці не потрібно руйнувати земляний кому з коріннями, прибравши стару землю, замініть її новою, а кому з кореневою системою перевалить в новий горщик. Після пересадки кущ пуансеттии сильно обрізають, залишаючи гілочки на висоті 5-10 см. Поливати рослину починають рясніше і при появі нових паростків починають робити додатково підгодівлі комплексним добривом для кімнатних квітів.
Влітку рослину можна винести на свіже повітря в сад або на балкон, розмістивши в місці, захищеному від полуденного сонця і нічних протягів. Поливають і підживлюють рослина регулярно. В цей час йде активний ріст пагонів, за літо їх можна кілька разів підрізати, а зрізані гілочки використовувати як живці для вкорінення. Останню обрізку робіть до середини серпня, пізніше вже починають закладатися квіткові бруньки для цвітіння.
У вересні з похолоданням квітка заносять в будинок, продовжують поливати й удобрювати, корисно ще обприскувати повітря навколо рослини.
Головний секрет початку цвітіння Різдвяної Зірки в тому, що воно починається при короткому світловому дні, близько 10:00 на добу. Зі скороченням світлового дня квіткові бруньки почнуть розвиватися, тому ввечері не кілька годин до заходу рослина накривають темним пакетом або прибирають в шафу, ховаючи навіть від електричного освітлення, а вранці через пару годин після світанку, квітка знову розміщують на світле місце. У денний час рослина повинна отримувати яскравий природне світло. Квітка продовжують поливати і підгодовувати за колишнім графіком.
У грудні повинні з'явитися бутони, а листя на кінцях пагонів почнуть змінювати свій колір, тоді можна рослина більше не затінювати, а через деякий час припинити робити підживлення. Ошатний квітка Різдвяну Зірку переставляють на видне місце, декоративний вигляд рослина зберігає близько місяця

Читайте також: Китайське дерево Радермахер

Комментариев нет:

Отправить комментарий