воскресенье, 28 февраля 2016 г.

Китайське дерево Радермахер


 

Зовсім недавно у продажу з'явилося нове кімнатна рослина радермахера китайська (Radermachera sinica). Датський ботанік Якоб Радермахер виявив дерево з смарагдовим листям на тропічних островах тільки в другій половині 20 століття, також ця рослина росте в районі Південного Китаю.
Радермахера китайська являє собою велике розлога дерево, яке може досягати висоти 30 метрів, а товщина його стовбура в обхваті буває до 1 метра. Після опису цієї рослини в Європі, Радермахер стали вирощувати в квіткових оранжереях і зимових садах, але незабаром декоративно листяне дерево зарекомендувало себе як невибаглива кімнатна рослина.
За красиві блискучі яскраво зелене листя і пишну крону Радермахер називають смарагдове дерево. Менш відомо друга назва цієї рослини - стереоспермум, в перекладі з грецького означає «stereo» - твердий і «spermos» - сім'я.
Смарагдове дерево - Радермахера китайська
У природі дерево радермахера красиво цвіте. Білі або жовті трубчасті квіти довжиною 7 см з широко розкритим зівом розпускаються в нічний час, вони пахнуть як квіти гвоздики. При вирощуванні в кімнатних умовах дерево не цвіте.
Рослина прикрашає красива блискуча листя. Листя Радермахер дваждиперістие, секіровідной форми, з гострим кінчиком, в довжину вони до 2,5 см. Листя розташовані на численних гілочках. Нові пагони швидко ростуть у довжину, спочатку вертикально, з розвитком нових листя гілочки поступово відгинаються вниз, приймаючи горизонтальне або никнуло становище. Молоде листя світло-зеленого забарвлення, але з часом вони набувають більш темний відтінок. На зелених гілках можна побачити світло-коричневі шишечки, які називають чечевички.
Кімнатне дерево радермахера при правильному догляді досить швидко росте і невеликий кущик заввишки 60-70 см за пару років може досягти висоти 1,5-2 метра. Щоб надати кімнатному дереву красиву пишну форму, під час росту витягнулися гілочки обрізають, а кінчики пагонів прищипують для кращого розгалуження.

Кімнатне дерево радермахера китайська невибагливо у догляді, однак, багато квітникарі стикаються з проблемою опадання красивою смарагдовою листя, щоб цього не відбувалося, вивчіть вимоги цієї рослини в утриманні та догляді.
Освітлення. Для розвитку буйної зелені рослині потрібно яскраве освітлення, але прямі сонячні промені для листя протипоказані. Добре буде рости радермахера на вікнах з східної чи західної орієнтацією, на південних вікнах рослину потрібно буде притіняти опівдні.
Температура. Радермахер завезли з тропіків, тому ця рослина вимагає теплого змісту. Температура в приміщенні не повинна опускатися нижче + 150С. Найбільш сприятлива температура для розвитку кімнатного тропічної рослини + 20 ... + 250С. Смарагдове дерево добре переносить спеку, але при цьому його потрібно рясніше поливати і частіше обприскувати листя.
Полив. У природі радермахера китайська росте в гірських районах, де піщаний кам'янистий ґрунт легко пропускає воду. При вирощуванні кімнатного дерева в горщику ця умова необхідно врахувати. Обов'язково зробіть першим шаром на дні горщика дренаж для стоку надлишків води після поливу. Поливати Радермахер потрібно регулярно, не допускаючи перезволоження або пересихання грунту в горщику, так як різкі зміни вологості в грунті призводять до опадання красивою листя.
Поливайте кімнатне дерево після промацування рукою землі в горщику, коли верхній шар грунту просохне на 1 см. Влітку з підвищенням температури полив повинен бути частіше і рясніше, а восени і взимку полив скорочують і роблять рідше.
Взимку смарагдове дерево бережіть від протягу, який часто є причиною опадання красивих листя. Горщик з рослиною взимку повинен стояти на теплоізолювальної підставці, так як в холодній вологій землі коріння швидко загнивають, при цьому листя у кімнатного дерева почнуть буреть і опадати. При перших ознаках загнивання кореневої системи, рослину слід пересадити в новий грунт, при цьому уважно огляньте і видаліть пошкоджені ділянки коренів, ранки і припудріть товченим деревним вугіллям.
Влітку кімнатне дерево Радермахер можна винести на свіже повітря в сад або на балкон, передбачивши захист від сонячних променів опівдні. В саду рослина буде активно зростати, в цей час регулярні поливи та підживлення добривом для декоративно листяних рослин обов'язкові.
Вологість. Радермахера досить добре переносить сухе повітря в квартирі, але краще розміщувати рослина далі від гарячих опалювальних приладів, які сильно висушують повітря, а гарні листи засяють після миття під душем.
Смарагдове дерево радермахера китайська вимоглива до чистоти повітря, воно не переносить приміщення де курять або роблять ремонт. Запах диму, фарби та інші шкідливі гази для людини, також впливають на здоров'я цієї рослини.
Кімнатне дерево радермахера швидко зростає, тому пересаджувати його потрібно щорічно навесні. Не варто висаджувати рослина відразу в дуже простору ємність, на виріст, краще підбирайте новий горщик на 2 см більше в діаметрі, ніж попередній. Щорічно горщик буде збільшуватися, а коли рослина буде великим, то його можна не пересаджувати щороку, а тільки міняти верхній шар грунту в діжці.
У дні горщика обов'язково повинні бути дренажні отвори, щоб надлишки води після поливу стікали в піддон. Земля для посадки радермхери повинна бути поживною, в теж час з хорошими дренажними властивостями. Субстрат складають з 1 частини дернової землі, 1 частини торфу, 1 частини перегною і 1 частини крупного піску або перліту.
Розмножити красиве смарагдове дерево можна через вкорінення живців або повітряних відводків. На живці зрізають верхівки пагонів в кінці весни - початку літа. Нижні зрізи припудрюють стимулятором коренеутворення і висаджують в гірок в суміш торфу і піску. Укорінення живців відбувається тільки в теплі при температурі + 22 ... + 250С, при цьому потрібно підтримувати постійну вологість, накривши горщик прозорою плівкою або банкою. Для повітряних відводків на гілці зрізають кору на 1-2 см, цей зріз прикривають торфом або мохом, зверху укутують плівкою і регулярно зволожують. Через рік в мішечку з'являться корінці, тоді гілочку з країнами зрізують і висаджують в окремий горщик.
Шкідники кімнатних рослин дуже люблять поселятися на смарагдовою листі Радермахер китайської, тому будьте пильні. Регулярно оглядайте листя кімнатного дерева з верхньої та нижньої сторони, підстави гілок, при появі комах або їх слідів у вигляді плям, павутинок або липких крапельок починайте проводити обробки спеціальними препаратами від кімнатних шкідників.

Читайте також: Витончена квітка Калла

Комментариев нет:

Отправить комментарий